Bestuurbare heliumvissen uit Kollum


Bestuurbare heliumvissen uit Kollum

 

Door: Simon Talsma

 

Kollum - Nog maar een paar weken geleden kwamen enkele jonge ondernemers uit Kollum in contact met het bedrijf Wow! Stuff uit Engeland. Dit bedrijf ontwikkelt en distribueert allerlei speelgoed en hebbedingen over de gehele wereld. Het contact dat de Kollumer ondernemers Sierk van Lingen, Wietze Zijlstra, Marcel Hamstra en Halbe Bosgraaf hebben opgebouwd, zorgt ervoor dat hun bedrijven in een stroomversnelling terecht zijn gekomen.

Bestuurbare Air Swimmers


In de hal van een bedrijfsverzamelgebouw laten de ondernemers de twee radiografisch bestuurbare vissen geregeld door de lucht zwemmen. Een grote clownvis en een haai gevuld met heliumgas hebben er alle ruimte. Door de staartvin op afstand te laten bewegen gaat de vis vooruit. Een beweging omhoog of omlaag kan worden gemaakt door een gewichtje onder de buik van de vis met een kastje te laten verplaatsen.


De handel in de bestuurbare heliumvissen is voortgekomen uit de verkoop van met helium gevulde wegwerptanks waarmee ballonnen eenvoudig thuis gevuld kunnen worden. ,,Sinds begin april 2010 zijn we daarmee bezig”, zegt Van Lingen. ,,Via de website hiephiepballon.nl verkopen we deze artikelen. Door een contact via LinkedIn zijn we op het idee van de Air Swimmers terecht gekomen. We waren meteen enthousiast na het bekijken van de filmpjes.”


Na een zoektocht op internet kwam Zijlstra in contact met de uitvinder van de Air Swimmers in de Verenigde Staten. ,,Het bedrijf in de VS heeft er patent op. Op het moment dat wij in contact kwamen, bleek dat er ook andere geïnteresseerde partijen waren om de vissen in Nederland te mogen verkopen. De andere partijen haakten af en wij zijn er ingesprongen. We moesten echter wel in ieder geval vijfduizend vissen afnemen”, zegt Zijlstra.

Al snel bleek dat geen probleem te zijn. Na enkele dagen waren er al ruim veertig aanvragen en na ruim drie weken is meer dan de helft al verkocht. Over een maand zijn de vissen in huis en kunnen de producten worden geleverd. ,,Met sinterklaas en Kerst in aantocht verwachten we dat we de vraag niet aan zullen kunnen”, zegt de jonge ondernemer verwachtingsvol. ,,Vijfduizend voor de Nederlandse markt is in verhouding heel weinig. In de Verenigde Staten en in Groot Brittannië zijn er al honderdduizenden verkocht.”


Intussen is er contact gelegd met grote speelgoedketens in Nederland om de vissen bij het grote publiek te bekend te maken. Voor de komende feestdagen is het nu nog te kort dag om een goede campagne te lanceren. De reclamefolders van de speelgoedketens zijn in de meeste gevallen al gemaakt en catalogi zijn al verspreid.


Maar de promotie-acties van het Kollumer bedrijf in Nederland gaan door. ,,Overal waar we komen merken we dat de wow-factor van dit product erg groot is”, zegt Van Lingen. ,,We verwachten dan ook dat we in december de volgende levering zullen ontvangen.” Omdat de verkopen zo goed gaan, zal het bedrijf ook de andere producten van Wow! Stuff verkopen. ,,In november zijn de presentaties van zes nieuwe producten. Daar zijn wij ook bij en gaan we de plannen voor 2012 bespreken.”

 

Lees het complete artikel ook op Friesch Dagblad: http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=56751


Gepubliceerd op: 16/10/2011

« Terug

VERKOOPPUNTEN

LAATSTE TWEETS

HEEFT U Vragen?

088 24 000 27